Najnovije vijesti :
Home » , , , , , » Prebivalište u Nišu tražilo 11.000 Šiptara

Prebivalište u Nišu tražilo 11.000 Šiptara

Written By Unknown on torek, 20. januar 2015 | 16:00

Niš – Od početka januara do kraja avgusta 2010. godine, dnevno je u proseku 45 Albanaca sa okupiranih teritorija tražilo prebivalište na teritoriji najveće niške gradske opštine Medijana!

Prema saznanjima Portala Niške vesti, u ovom periodu blizu 11.000 Albanaca je izrazilo „želju“ da postanu Nišlije na osnovu Zakona o prebivalištu i boravka građana.

Ovaj gotovo neverovatan podatak o „okupaciji“ Albanaca predočio nam je naš policijski izvor, koji tvrdi da su pripadnici Policijske uprave u Nišu tada bili dobili upravo toliki veliki broj naloga da na licu mesta, u niškim domovima, utvrde „činjenično stanje“.

„U gotovo svim slučajevima provera u stanovima Nišlija zatekli smo Albance koji su podneli prijave prebivališta, tako da nije bilo primera fiktivnih prijava, bar u vreme naše „kontrole““, potvrdio je izvor Portala Niške vesti u niškoj policiji.

„Posle izveštaja policajaca, nadležni su donosili ili odbijali rešenja o upisu prebivališta.“
Ova saznanja tada smo pokušali zvanično da proverimo u niškoj Policijskoj upravi, zatraživši da nam nam odgovore koliko je Albanaca sa okupiranih teritorija od početka ove godine prijavilo prebivalište na teritoriji grada Niša i koliko njih je potom podnelo zahteve za dobijanje putnih isprava i koliko pasoša im je izdato?
A tek posle mesec i po dana, oktobra 2010. godine dobili smo informacije, u kojim se naznačava da MUP nema tražene podatke!

„Organizacione jedinice MUP, kao nadležni organi, vrše prijavu prebivališta i boravka građana u skladu o prebivalištu i boravištu „, naveli su iz Biroa za saradnju sa medijima.

„Osim odredbi navedenog zakona, na građane republike Srbije sa prijavljenim prebivališ tem na teritoriji AP KiM u postupku prijavljivanja prebivališta na teritorije Srbije primenjuju se i odredbe Uredbe o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja AP KiM.“

U tadašnjem odgovoru iz MUP-a navodi se da je ovu uredbu donela republička vlada, kojom je pripisano da se u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta i prijavljivanja adrese stana građana Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište na području okupiranih teritorija, vrše bezbednosne i druge provere.

Biznis

Motiv Albanaca sa okupiranih teritorija da pre pet godina masovno zatraže prebivalište u Nišu nesumnjivo je bilo obezbeđivanje novog srpskog pasoša, koji im omogućuje odlazak u zemlje Evropske unije bez viza. Prema nezvaničnim informacijama, „dovođenje“ Albanaca u Niš i obezbeđivanje stanodavaca, kod kojih bi prijavili prebivalište, organizovale su pojedine Nišlije, koje su od ovog posla napravile dobar biznis.
Cilj je utvrđivanje istinitosti podataka i priloženih isprava, odnosno ispunjenosti uslova rada utvrđenih zakonom kojim se uređuje prebivalište građana.

„Ni odredbe navedenog zakona i podzakonskih akata, niti uredbe, ne propisuju poseban postupak prijave prebivališta građana Srbije zavisno od njihove nacionalne pripadnosti, pa se u evidenciju, koja se u ovom ministarstvu vodi u elektronskom obliku, ne unose podaci o nacionalnoj pripadnosti podnosioca prijave“, naveli su u MUP-u Srbije.

U Upravi za građanska stanja i opšte poslove grada Niša ukazali su nam da evidencija prijava prebivališta nije u njihovoj nadležnosti već MUP-a Srbije.

Naveli su i da se ažuriranje Biračkog spiska radi svakodnevno.
„Dana, 25. aprila, 2008, kada je zaključen birački spisak, ukupan broj birača bio je 236.845, a 25. oktobra 2010. godine 239.665 birača“, navela je tada Ljiljana Stojić iz ove uprave.
„Porast je za 2.820 birača.“

Procena

Gradska opština Medijana je po popisu iz 2002. godine imala 87.405 stanovnika. ljudi od struke, koji se bave statistikom, procenili su broj stanovnika za 2009. godinu u ovoj opštini na tek 88.532 žitelja. Prema stepenu urbanizacije i opštoj gustini naseljenosti, Medijana je među prvim opštinama u Srbiji, iza beogradskih opština Vračar i Stari grad.

Izvor: Portal Niške vesti
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.