Najnovije vijesti :
Home » , , , , , , , , » Djevojka koja je odlučila umrijeti 1. novembra odgodila svoju smrt

Djevojka koja je odlučila umrijeti 1. novembra odgodila svoju smrt

Written By Unknown on četrtek, 30. oktober 2014 | 12:42


Početkom oktobra svijet je obišla vijest o Brittany Maynard, 29-godišnjakinji koja je odlučila okončati svoj život 1. novembra.
Brittany je dijagnosticiran rak mozga, a iako joj je život praktički tek započeo, donijela je tešku odluku jer je željela umrijeti pod vlastitim uslovima:
“Razmišljala sam da umrem u bolnici u San Franciscu. Ali čak i uz teške lijekove mogla bih osjećati bol koja je otporna na morfij, prolaziti kroz promjene ličnosti i gubitak verbalnih, kognitivnih i motoričkih funkcija u svim oblicima.
Pijem lijekove sedmicama. Nemam poriv za samoubistvom. Da ga imam, popila bih to sve odjednom već odavno. Ne želim umrijeti. Ali umirem. I želim umrijeti pod vlastitim uslovima”.
Sa svojom pričom odlučila je izaći u javnost nadajući da se da će tako pomoći drugim ljudima u sličnim situacijama. Naime, zakon o dostojanstvenoj smrti na snazi je u Oregonu, Washingtonu, Montani, Vermontu i New Mexicu, a to je ono što je Brittany naumila promijeniti u posljednjim sedmicama svog života te je postala glasnogovornicom organizacije Compassion & Choices.
Ipak, osim borbe za dostojanstvenu smrt, Brittany je željela i proživjeti najviše što je bilo u njenoj moći. Iz tog razloga sastavila je listu želja među kojima je jedna od najvećih bila posjetiti Grand Canyon. To je napravila prošle sedmice zajedno s porodicom, a prije toga bila je i u Yellowstoneu i na Aljasci.
Na stranici Compassion & Choicesa zahvalila je ljudima diljem Amerike koji su “omogućili da njezina lista želja postane stvarnost”, ali i dodala da je jutro nakon putovanja pretrpjela “najgori napad dosad” zbog kojeg dugo nije mogla govoriti.
Čitavo ovo vrijeme Brittany pije lijekove koji bi trebali smanjiti oteklinu u mozgu i samim time i ublažiti napade, ali oni imaju nuspojave kao što su nakupljanje kilograma i natečenost.
Kad se priključila kampanji za dostojanstvenu smrt Brittany je kazala:
“Nisam se u ovo upustila zato što tražim pažnju. Napravila sam to jer želim da živimo u svijetu u kojem svako ima mogućnost za dostojanstvenu smrt, kao što imam ja. Moje je putovanje jednostavnije zbog ovog izbora”.
Iako je isprva najavila da će život okončati 1. novembra, Brittany je ove srijede objavila video u kojem je kazala je da je još uvijek odlučna u namjeri da život okonča pod vlastitim uslovima, u trenutku kad ju bolest shrve, ali i da se još uvijek ne osjeća dovoljno loše da bi to napravila već ove subote.

“Ako dođe 2. novembar i budem preminula, nadam se da je moja porodica još uvijek ponosna na mene i na moje odluke. Ali ako dođe 2. novembar i budem još živa, znam da ćemo i dalje ići naprijed kao porodica, iz ljubavi jedni prema drugima, znajući da će ta odluka doći kasnije”, riječi su kojima je započela video.
“Još uvijek se osjećam dovoljno dobro i imam u sebi radosti i još uvijek se smijem kad sam s porodicom i prijateljima, te mi se ne čini da je došlo pravo vrijeme. Ali ono će doći, jer se osjećam sve lošije. Iz sedmice u sedmicu”, poručila je te dodala da su neki ljudi skeptični oko njene priče…
Zakon u Oregonu
Oregon, u koji se Brittany zajedno sa suprugom preselila kako bi mogla izvršiti ono što je naumila, je 1997. godine postao prva država u SAD-u u kojoj je ljekar mogao legalno prepisati lijek za okončanje života smrtno bolesnim pacijentima koji su u stanju racionalno zaključivati. Pritom pacijent mora lijek progutati bez ičije pomoći, ilegalno je da mu ljekar (ili bilo ko drugi) u tome 
Izvor:Fokus

Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.