Najnovije vijesti :
Home » , , , » Svetogorci prete prekidanjem pominjanja patrijarha Vartolomeja ako nastavi zbližavanje sa papom

Svetogorci prete prekidanjem pominjanja patrijarha Vartolomeja ako nastavi zbližavanje sa papom

Written By Unknown on sobota, 7. februar 2015 | 10:55

Moskva, 6. februar, 2015. – Do urednika sajta AgionOros.ru došao je tekst poruke Kinonije (sveštene opštine) Svete Gore Atonske patrijarhu Vartolomeju, prenosi ugledni sajt Pravoslavie.ru. Pismo je posvećeno posjeti pape Carigradu u novembru 2014. godine, napisano je u decembru, ali je javnosti tek sada dostupan tekst. Još nema punog prevoda na ruski jezik.

Atonci izražavaju uznemirenost i zabrinutost zbog događaja u Carigradu. Posebno, zbog poljupca patrijarha i pape tokom Svete Liturgije.

U pismu, svetogorski monasi daju primjere liturgijskih knjiga i djela Otaca Crkve, govoreći o jeretičkim greškama Latina. Pored toga, oni su podsjetili na veliki broj svetogorskih mučenika koji su patili zbog odbijanja da „prihvate latinomudrujuće“.

Sledujući prepodobnom Siluanu Atonskom oni kliču: „Vjerujemo samo Pravoslavnoj crkvi: u njoj je radosti spasenja u Hristovoj smirenosti!“

Sveštena opština Svete Gore poziva na okončanje teološkog dijaloga sa rimokatolicima koji i dalje opstaju u svojoj jeresi. Takav dijalog vodi samo do smutnje među vjernima i ne donosi nikakve konkretne rezultate.

Atoski monasi izražavaju patrijarhu „obespokojenost“ i želju „da opstane crkveno jedinstvo svih pravoslavnih hrišćana, a vjera monaha Svete Gore nepokolebana“.

U završnom dijelu svog pisma, „predstavnici svih manastira Svete Gore“ sa „žaljenjem i zabrinutošću“ navode da, u slučaju daljeg približavanja Latinima, mogu da se ponove događaji od prije pedeset godina, kada su svetogorski manastiri prestali da pominju patrijarha carigradskog Atinagoru, koji je skinuo anatemu sa papista.

Priredio: A. Ž.

Izvor: Srbijadanas.net / Stanje stvari
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.