Najnovije vijesti :
Home » , , , , , » REALNO, ŠTA VUČIĆ TOLIKO RADI? Prati medije, daje izjave i putuje

REALNO, ŠTA VUČIĆ TOLIKO RADI? Prati medije, daje izjave i putuje

Written By Unknown on četrtek, 5. februar 2015 | 11:05

Ako neko voli sam sebe da hvali to je onda Aleksandar Vučić. Da zaista poverujemo u sve što Vučić kaže, pomislili bismo da on danonoćno radi. Međutim, kada malo bolje analiziramo njegove premijerske aktivnosti, primetićete da Aleksandar Vučić ustvari ništa posebno ne radi. 
Vučić se hvali da u toku jednog dana radi čak 19 sati. Tumačenje glagola “raditi” je od suštinskog značaja. Za rudara raditi znači kopati, sa sekretaricu raditi znači javljati se na telefon, za vozača raditi znači biti za volanom i prevoziti putnike ili robu. Međutim, šta znači raditi za predsednika Vlade?

Za našeg presednika Vlade raditi znači pratiti medije, gotovati u emisijama, davati izjave, putovati, vozati se po Srbiji, otvarati fabrike u koje Srbija nije uložila ni jedan dinar, ugovarati štetne poslove…
Dakle, to što Aleksandar Vučić radi ne može se tumačiti kao rad u smisli vozača, rudara, novinara, direktora privatnog preduzeća, inspektora, policajca, itd. Oni zaista nešto rade, dakle, svojim radom i trudom doprinose. Njihovi rezultati su manje više vidljivi i lako ih je oceniti na osnovu uloženog vremena i dobijenih rezultata.
Međutim, kako ćemo ocenili rad predsednika Vlade? Na osnovu kojih kriterijuma? Kako ćemo znati da li njegov rad donosi rezultate? Vreme provedeno na poslu nije jednako rezultatima. To što Vučić provodi 19 sati na “poslu” ne znači da on nešto radi.
Hajde da anliziramo Vučićeve premijerske aktivnosti. Svi ovi podaci preuzeti su sa sajta Vlade Srbije.
05.02.2015 – Vučić telefonom razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom. Tema razgovora: “Postigli su saglasnost o tome da intenziviraju međusobne kontakte, kao i da njihov sledeći sastanak bude 9. februara u Briselu.” Vučić će u petak i subotu, 6. i 7. februara, otputovati u Minhenu, gde će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
04.02.2015 – Vučić je u Štitgartu razgovarao sa predsednikom Vlade pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom o evropskim integracijama Srbije, ekonomskoj saradnji i investicijama kompanija iz te pokrajine u našoj zemlji. Učestvovao je u poslovnoj konferenciji pod sloganom “Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju”, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiji.
03.02.2015 - Vučić je razgovarao sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem o toku pregovora Vlade Srbije i američke kompanije “Esmark” o preuzimanju Železare Smederevo.
03.02.2015 - Vučić je razgovarao sa Miloradom Dodikom o aktuelnim temama, među kojima i o planovima međunarodne zajednice za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.
02.02.2015 - Vučić je u Stokholmu razgovarao sa sa prvim zamenikom predsednika Parlamenta Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstromom o evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima dveju zemalja
31.01.2015 - Vučić je ponovio da je strateški cilj naše zemlje ulazak u EU, i naglasio da Srbija želi dobre odnose sa susedima jer bez stabilnosti nema ni napretka u regionu.
31.01.2015 -  Vučić je sinoć izjavio da prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, i poručio građanima da novih teških mera neće biti. Prisustvovao je uručenju ključeva novom vlasniku fabrike “Mitros” u Sremskoj Mitrovici – austrijskoj kompaniji “Gerlinger holding”, koja će u prvoj fazi zaposliti 380 radnika i uložiti 16 miliona evra u novu opremu.
30.01.2015 - Vučić ‎je prisustvovao prijemu koji je u njegovu čast organizovao ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, a koji je okupio više od 700 zvanica iz srpske dijaspore.
29.01.2015 - Vučić  je u Beču razgovarao sa predsednikom Republike Austrije Hajncom Fišerom o bilateralnoj saradnji, odnosima na Balkanu, situaciji u Ukrajini, ekonomskoj saradnji sa Austrijom, kao i o predsedavanju Srbije OEBS-u.
27.01.2015 - Vučić je uputio čestitku Aleksisu Ciprasu povodom izbora na dužnost predsednika Vlade Republike Grčke.
Da ne dužimo, posetite OVAJ link i sami pročitajte više o Vučićevim “aktivnostima”.
Dakle, primetićete veliki broj glagova poput: “razgovarao, sastao se sa, otputovao, boravio, održao, izjavio, uručio, prisustvovao…”
Šta građani Srbije ima od Vučićevih sastanaka, izjava, putovanja i razgovora?! Neki bi rekli da Vučić pregovara, međutim, kada ste poslednji put pročitali vest: “Nakon pregovora s Vučićem, “Erikson” otvorio fabriku u Srbiji”? Da li ste primetili da Vučić za vreme svog premijerskog mandata nije uspeo da privuče nijednu stranu investiciju?
Kako bi pokupio nekoliko jeftinih političkih poena, često ćete videti Vučića kako otvara pogone nekih fabrika koje su došle u Srbiju pre nego što je Vučić posao premijer. Tako se stiče utisak da Aleksandar Vučić nešto radi. U suštini, Vučićev posao je samo da otputuje do odredišta. Ta fabrika nije otvorila novi pogon na Vučićev nagovor, već zato što je verovatno došlo do proširenja proizvodnje.
Dalje, manične reformske zakone ne piše Aleksandar Vučić, već tim stručnjaka i pravnika iz pozadine. Drugo, svi ti “reformski” zakoni prolaze kontrolu Evropske unije i ostalih međunarodnih instituacija. Samo se setite seta medijskih zakona. Sva tri zakona su pre Skupštine prošla kroz Evropsku uniju. Verovatno su prosleđeni Skupštini bez prethodnog čitanja, jer ako Evropske unija kaže da je nešto dobro, mi u to ne sumnjamo.
Što se tiče ekonomski reformi, ni tu Vučić ništa ne radi. Praktično, njegov posao je da bude portparol ekonomskih mera Vlade koje su osmišljene negde drugde. Uzmite u obzir Vučićevu blisku saradnju sa MMF-om i ostalim međunarodnim finansijskim instituacijama. Ne zaboravite i ministra finansija koji je pre dolaska u Vladu radio za Svetsku banku. Dakle, ekonomske mere u Srbiji kreiraju se izvan Srbije, a Vučić je samo njihov zastupnik i portparol u Srbiji.
Ni jedna Vučićev ministar finansija nije iz Srbije ili neke domaće finansijske institucije. (Lazar Krstić iz SAD, Dušan Vujović iz Svetske banke)
Pitamo se samo koliko je vremena i energije Vučić potrošio kada je sazvao konferenciju za štampu i saopštio da su penzije i plate smanjenje? Umesto da je odmah otpustio nekoliko desetina hiljada stranačkih parazita, bilo je mnogo lakše da se smanje penzije. Za otpuštanje je potrebno da se neko namuči kako bi se napravila analiza, sistematizacija i osmoslio mehanizam otpuštanja. Međutim, pre nego što se taj narod otpusti, potrebo je kreirati povoljno tržište kako bi ti isti ljudi mogli ponovo da pronađu zaposlenje. Tu je potrebno uložiti trud i vreme i zato ništa od toga nije ni urađeno.
Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, podsetimo da su podaci “Transparency International” pokazali da je Srbija pala na lestvici napretka u borbi protiv korupcije. Što se tiče hapšenja tajkuna, narko dilera, stranačkih oponenata, ni tu Vučić ništa posebno ne radi, već nadležni državni organi. Čak je i članova vladinog Saveta za borbu protiv korupcije izjavila da Vučić uopšte ne sarađuje sa tim državnim telom. 
Što se tiče “teških” pregovora oko prodaje Železare, ni tu se ništa ne radi. Američki “Esmark” se nameračio da kupi Železaru i tako će biti. Uzimajući u obzir Vučićeve bliske odnose sa Amerikancima, bilo je izvesno da će oni biti jedini potencijani kupci. Jedino što je “teško” kod tih pregovora je činjenica da će Vlada Srbije morati da popusti Amerikancima po pitanju svih zahteva, jer Srbija nema nikakvu pregovaraču moć.
Dakle, dolazimo do zaključka da Aleksandar Vučić ništa ne radi. Jasno je svima da njegov posao nije fizičke prirode, već umne. Imajući u vidu to da čak ni umno ništa posebno ne radi, stiče se utisak da Aleksandar Vučić, iako provodi 19 sati na poslu, troši vreme u bezvredne sastanke, gostovanja na televizijama i putovanja koja se završavaju bez konkretnih rezultata.
Možemo slobodno reći da je Vučićev jedini zadatak da u javnosti zastupa reforme koje se kreiraju izvan Srbije. Njegova je obaveza da se brine o javnom menjenju.
Osoba koja je zaista posvećena poslu i samo razmišlja o poslu nema vremena da prati šta pišu mediji, šta kaže opozicija, šta se priča u Skupštini… Uzimajući u obzir da je Vučićev jedini zadatak da ubeđuje javnost, on mora da prati javno mnjenje, zato i dolazimo do zaključka da je Vučić opsednut medijima. Nema važnija posla od praćenja medija, jer sve “reforme” pišu i sprovode drugi.
Vučić nije državnik, već obični portparol. Vlada Srbije nije Vlada Srbije, već jedno skupo pozorište.
Da Vučić zaista radi u interesu naroda toliko koliko priča o radu, možda bi nam i bilo bolje.
Izvor: Teleprompter
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.