Najnovije vijesti :
Home » , , , , , » EU propagandom protiv Islamske države i ruskih medija

EU propagandom protiv Islamske države i ruskih medija

Written By Unknown on sobota, 21. februar 2015 | 13:23

Brisel – Evropska Unija će se aktivno boriti protiv propagande takozvane IS – Islamske države. Time se želi sprečiti radikalizovanje muslimanske omladine kao i njihov odlazak u rat koji se vodi u Siriji.
EU je u Briselu započeo razvijanje smernica za propagandnu borbu.

EU želi da bude aktivna na raznim poljima i u raznim medijima kao što su internet i socijalni mreže, kao i na velikim oglasnim tablama koje su postavljene uz autoputeve. Poruke bi trebale da služe kao ,,protivotrov“ za ,,ideologiju mržnje“ koju propovedaju islamski propovednici.

EU će, za početak, na taj projekat potrošiti milion evra, a tim projektom će upravljati Belgija. Zemlje EU koje učestvuju u projektu će same moći da prave smernice na osnovu kojih će delovati.

EU i protiv ruskih medija

Poljski ministar inostranih poslova Gžegož Shetina izjavio je da članice EU razmatraju kako da se parira ruskoj,,propagandi“ koju šire mediji koje finansira Kremlj.

Agencija Asošiejted pres navodi da ruski mediji na stranim jezicima, kao što su televizija Raša tudej zastupaju stavove Kremlja kako bi se dobila podrška za delovanje Rusije u Ukrajini.

„Ruska propaganda je finansirana direktno iz ruskog državnog budžeta i pitanje je kako se Evropa može braniti“, rekao je Shetina.

On je dodao da članice EU razmatraju televiziju na ruskom jeziku koja bi bila emitovana u Rusiji.

Tokom hladnog rata, ljudi u istočnoj Evropi su mogli da slušaju Radio Slobodna Evropa ili Glas Amerike, koje sufinansirale SAD, i koje su dale osnove za kasnije političke promene.

Izvor: ANP / Beta / Prevod: Dragan Knežević
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.