Najnovije vijesti :
Home » , , , , » Reč "Šiptar" se ne sme koristiti u srpskim medijima!

Reč "Šiptar" se ne sme koristiti u srpskim medijima!

Written By Unknown on sobota, 10. januar 2015 | 05:46

BEOGRAD – Srpski Savet za štampu (nezavisno samoregulatorno telo) donelo je odluku da je reč “ŠIPTAR” uvredljiva i da se kao takva ne sme koristiti u srpskim medijima!
Komisija za žalbe ovog saveta, sastavljena od 10 članova, na osnovu žalbe Nevladine organizacije “Praksis” i šestoro (uvređenih) građana albanske nacionalnosti “presudila” je ovako, iako sama priznaje “da ne može da se bavi etimologijom upotrebljene reči, jer niti je nadležna, niti dovoljno stručna za to”. Dakle – oni se ne razumeju u to, ali ipak jeste uvreda!

Odluka komisije u celini glasi:
Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skroza, Marija Kordić, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Stojan Marković, Božo Prelević, Ivan Cvejić i Predrag Azdejković, na sednici održanoj 25.12. 2014. godine, većinom glasova, donosi
Odluku
Serijom tekstova objavljenim 14. i 15 oktobra 2014. godine, koji se odnose na incidente na utakmici Srbija – Albanija, a u kojima u naslovima i tekstovima koristi reč “Šiptari”, portal “Telegraf.rs”
1. prekršio je tačku 1 Odeljka 4 (Odgovornost novinara) po kojoj se novinar mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja,
2.prekršio je i tačku 4. Odeljka 5 ( Novinarska pažnja), po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i treba da učini sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.

Izvor: Telegraf.rs
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.