Najnovije vijesti :
Home » , , , , » EVROPA U ŠOKU: Rusija otplaćuje grčki dug od 240 milijardi evra?!

EVROPA U ŠOKU: Rusija otplaćuje grčki dug od 240 milijardi evra?!

Written By Unknown on sobota, 31. januar 2015 | 07:41

MOSKVA – Rusija bi mogla da otplati grčki dug od 240 milijardi evra prema kreditorima poput MMF i Evropske centralne banke, nakon što je u Grčkoj pobedu odnela levičarska stranka Siriza, sa Aleksisom Ciprasom, velikim podržavaocem politike Moskve, na čelu.
Te spekulacije podstakao je ruski ministar finansija Anton Siluanov, koji je naglasio da je njegova zemlja spremna da finansijski pomogne Atini.

– Ukoliko bi od nas bilo zatraženo da učinimo nešto u vezi sa dugom Grčke, to bismo svakako razmotrili – naglasio je Siluanov, a preneo nemački Bild, koji podseća da takve izjave nisu iznenađujuće nakon što je Grčka u četvrtak u Briselu na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU odbila da podrži rezoluciju o produženju sankcija Moskvi.
– Treba imati u vidu da je ruski predsednik Vladimir Putin među prvima čestitao Ciprasu na nedavnoj pobedi. Takođe, teško je poverovati da je ministar Siluanov bilo šta izjavljivao pre nego što se konsultovao s predsednikom Putinom – navodi Bild.
Gotovo istovremeno s tom vešću grčki ministar finansija Janis Varufakis je posle sastanka s predsednikom Evrogrupe Jerunom Dajselblumom u Atini naglasio da grčka vlada neće sarađivati s Evropskom unijom i misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći.
– Ova platforma nam omogućava da dobijemo poverenje grčkog naroda. Naš prvi potez kao vlade neće biti da odbacimo razloge za preispitivanje ovog programa prihvatajući njegovo produženje – poručio je Varufakis i naglasio da zvanična Atina planira sprovođenje reformi koje bi privredu Grčke učinile konkurentnijom i doprinele uravnotežavanju budžeta.
Dajselblum je sa svoje strane pozvao grčku vladu da poštuje uslove postojećeg aranžmana između Grčke i evrozone, apelujući da ne preduzima jednostrane korake jer je važno da ne ugrozi napredak koji je Grčka dosad ostvarila.
Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da bi dugove Nemačkoj trebalo prebiti s veličinom novčane odštete koju ta zemlja duguje Atini za odštetu u Drugom svetskom ratu. Na to je juče reagovala Nemačka s kancelarkom Angelom Merkel na čelu, istakavši da su zahtevi šefa vlade u Atini smešni.
U tekstu koji je juče objavio nemački list Dojče vele, a preneo Tanjug, pod naslovom „Grčka ili Nemačka: Ko je kome dužan?“, taj list navodi da su ekonomski gubici iz rata i okupacije i danas razlog za svađe jer Grčka smatra da je loše prošla na međunarodnim pregovorima o reparacijama posle sloma nacističke diktature.
– Cipras insistira na rešavanju tog problema i procenjuje da Nemačka Grčkoj duguje nekoliko milijardi evra. Međutim, nemačka vlada je uvek negirala takve tvrdnje – piše taj list.
Izvor: Kurir
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.