Najnovije vijesti :
Home » , , » Doboš torta

Doboš torta

Written By Unknown on petek, 14. november 2014 | 14:02

Sastojci za kore
  • 18 jaja
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika brašna
Fil:
  • 12 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 200 gr tamne čokolade
  • 500 gr maslaca
  • 100 gr šećera u prahu
  • 300 gr šećera
  • 1/2 kašike vode                                                                                                                                                                                                                                                                                           Priprema:
    Mutiti po 3 jaja. Ja sam pekla u velikom plehu od rerne koru od 3 jaja, 3 kašike šećera i 3 kašike brašna.
    Prvo ulupamo belanca pa dodajemo šećer i mutimo, da se šećer otopi, pa žumanca i na kraju brašno umešamo žicom ili varjačom.
    U pleh, od rerne stavim papir za pečenje a rernu zagrejem na 200 stepeni.
    Razvučem spatulicom tanko smesu i stavim da se peče. Svaka kora se peče otprilike izmedju 5 i 10 minuta, zavisno od rerne, ali gotove su kada ivice počinju biti onako crveno – braon boje.
    Izvadimo sa papirom, pa stavimo drugi papir. Pleh pre stavljanja papira blago pouljite, razvucite četkicom jednu kašiku ulja svuda pa onda zalepite papir.
    Papir skidajte sa mlake kore. Ja izmedju kora stavljam krpe, da se slučajno ne zalepe. ( slika )
    Tako ispecite 6 kora po 3 jaja, naslažite jednu na drugu pa  izmerite sredinu i presecite, dobićete 12 fantastičnih korica.
    Umutite belaca šećerom, pa žumanca i stavite na paru da se kuva. trebaće vam bar 30 minuta za ovo kuvanje.
    Sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se otopi, zatim potpuno ohladite.
    Ulupajte maslac sa šećerom u prahu pa mu dodavajte ohladjen fil i mutite. ( slika )
    Pre filovanja izaberite najlepšu koru koja će ići odgore.
    Mažite kore, tako da na svaku stavite 3 kašike fila i razvućete.
    I na 11. stavite fil, ali na 12. ne. ( slika )
    U šerpu stavite 1/2 kašike vode i prodrmajte šerpu, da voda ode i na ivice šerpe, pa stavite šećer.
    Na srednjoj vatri ga otapajte. kada se otopi, koru koju ste odabrali stavite na papir za pečenje ili nešto šta ćete posle baciti pa malo promešajte istopljen šećer, da ona prva para izadje pa nalijte na koru i dok je vrelo razvucite. zatim izbrojte do 10 pa ravan i tanak nož provucite kroz margarin i napravite prvu liniju, ako se šećer lepi za nž i ne možete da povučete sačekajte još 5 sekundi pa opet, tada bi trebalo da se šećer prohladio dovoljno da možete da vučete liniju, svaki put provucite kroz margarin , a da se ne lepi i da se nije još jako stislo.
    Kada izvučete linije ostavite da se ohladi, pa odsecite šećer koji je curio sastrane i koru stavite na tortu.
    Ostatkom fila dekorišite.
    Torta mora obavezno da stoji 24h pre posluženja ali ne u frižideru, najboje neka ostava.



Izvor:Brzikolaci.com
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.