Najnovije vijesti :
Home » , , , , , , , » Posvađali se zbog Putina i Rusije: Počeo sukob Nemačke i Amerike

Posvađali se zbog Putina i Rusije: Počeo sukob Nemačke i Amerike

Written By Unknown on ponedeljek, 9. februar 2015 | 05:33

Angela Merkel se ne slaže sa ocenom Baraka Obame da je naoružavanje Kijeva jedini način da se zaustavi Putin.

Suprotstavljena mišljenja među saveznicima sa dve strane okeana kulminirala su proteklog vikenda na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Ruski predsednik Vladimir Putin može da bude zadovoljan. Svojom tvrdom politikom nepopuštanja uspeo je da dovede Ameriku i Nemačku do dubokih neslaganja oko izlaska iz ukrajinske krize.
Nemačka kancelarka je u Minhenu poručila da bi dodatna primena sile u borbi protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine proizvela samo suprotan efekat.
– Uverena sam da dodatno oružje neće dovesti do napretka koji je Ukrajini potreban – izjavila je Merkelova, koja će danas u Vašingtonu razgovarati sa predsednikom Barakom Obamom.
Nemačka kancelarka je odmah isprovocirala oštar odgovor Amerikanaca. Uticajni senator Džon Mekejn optužio je Nemačku za ravnodušnost prema ukrajinskom narodu.
- Stiče se utisak da Angela Merkel ne zna ili ne želi da zna da ljudi u Ukrajini ginu. Ukrajince svakodnevno masakriraju, a mi im šaljemo ćebad i obroke. To im neće pomoći u borbi protiv armije Vladimira Putina – poručio je Mekejn.
Politički sukob SAD i Nemačke, koja je praktično govorila u ime EU, odmah su porukama da „razdora nema“ i da su „jedinstveni“ pokušali da ublaže američki i evropski šefovi diplomatije Džon Keri i Federika Mogerini, ali šteta je već bila načinjena.
Putin, Merkelova, kao i predsednici Francuske i Ukrajine Fransoa Oland i Petro Porošenko razgovarali su juče telefonom o ukrajinskom pitanju. Oni bi u sredu trebalo da se sastanu u Minsku kako bi razmotrili mirovni plan.
Ipak, Rusija je odmah postavila svoje uslove.
- Sastanak će se održati samo ako uspemo da se dogovorimo o određenom broju tačaka o kojima smo intenzivno razgovarali u poslednje vreme – saopštio je juče Putin ne zalazeći u detalje.
Ne možemo kriviti Krim što se odvojio od Ukrajine, izjavio je juče bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi dodavši da „Ukrajini nije suđeno da postane članica EU“. „Krim je izabrao Rusiju i mi ih ne možemo kriviti. Moramo naći način da stvorimo mirovne snage koje će u Ukrajini štititi one kojima je ruski maternji jezik“, rekao je Sarkozi.
Dobrovoljci iz Hrvatske
Ukrajinskoj vojsci priključila se grupa od dvadesetak dobrovoljaca iz Hrvatske koju čine, uglavnom, ratni veterani, bivši pripadnici međunarodnih vojnih misija i fudbalski navijači, piše zagrebački „Večernji list“. Oni su se na odlazak u Donjeck odlučili jer žele da pomognu Ukrajincima koji su se svojevremeno borili u Hrvatskoj.
Izvor: Blic
Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.