Najnovije vijesti :
Home » , , , » Otkriveni finansijeri bosanskih terorista

Otkriveni finansijeri bosanskih terorista

Written By Unknown on sobota, 24. januar 2015 | 09:34

SARAJEVO – Bosanska, Vakufska i Depozitna banka, koje su osnovali Saudijci povezani sa terorizmom Jasin al Kadi i Šafik Ajadi, učestvovale su u finansiranju terorizma u BiH, navodi se u izveštaju jedne strane obaveštajno-bezbednosne službe, koji je, među ostalim dokumentima, potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH.
Banke su obezbedile finansijsku pomoć za nekoliko organizacija koje služe kao fasada Al kaide u BiH, a to su „Muvafak fondejšn“, „Al Haramein islamik fondejšn“ i „Saudi haj komišn for rilif BiH“, piše Glas Srpske.

Neke od ovih organizacija Vlada SAD već je označila kao specijalne globalne teroriste, piše u izveštaju iz avgusta 2003. godine koji je u posedu Glasa Srpske.
Vakufska banka 2002. godine prijavila je kapital od 16,4 miliona KM, koji je iste godine porastao na 56 miliona KM. Agencija za bankarstvo FBiH u avgustu 2002. godine odobrila je integraciju Vakufske i Depozitne banke.
Među akcionarima Vakufske banke su i Fondacija „Bošnjački Mostar“ i Risajet Islamske zajednice, a njihov udeo iznosi 18 i 11 odsto.
Obe fondacije primaju donacije iz inostranstva, posebno iz Saudijske Arabije, a iza toga stoji propovednik u sarajevskoj džamiji Kralja – Fahda Nezim Halilović Muderis.
Al Kadi i Ajadi u Depozitnoj i Vakufskoj banci su, uz finansijsko zaleđe firme „Mahmal investmenta“, godinama obezbeđivali finansije islamskim humanitarnim i terorističkim organizacijama koje su delovale u BiH, navodi se u izveštaju.
Bošnjačka tajna služba AID 2002. godine navela je da su te banke preko humanitarne organizacije „Al Haramein“ finansirale Al kaidu.
Saudijska humanitarna organizacija „Al Haramein“ služi kao kanal za finansiranje aktivnosti terorističkih organizacija.
Sarajevska kancelarija pomogla je terorističkoj organizaciji Gama al Islamija, dok su članovi El Itihad al Islamija terorističke grupe Osame Bin Ladena bili zaposleni u somalijskim kancelarijama koje su, takođe, finansirale njihove operacije, navodi se u izveštaju AID-a.
U izveštaju se dodaje da je direktor Vakufske banke Amir Rizvanović u martu 2002. godine priznao da je organizacija „Al Haramein“ bila aktivni klijent banke, a da je raniji direktor Nurudin Kusturica, nakon devet godina, napustio banku kada je otkriveno da je suvlasnik Vakufske i Depozitne banke na listi specijalno označenih globalnih terorista.

Izvor: Srna

Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.