Najnovije vijesti :
Home » , , , , » EVO ZAŠTO NAS PROGONE: Policija terala Ognjanoviće da novac uplate u državni fond

EVO ZAŠTO NAS PROGONE: Policija terala Ognjanoviće da novac uplate u državni fond

Written By Unknown on torek, 3. februar 2015 | 14:29

Gostujući u Pressingu televizije N1 roditelji preminule Tijane Ognjanović, Nebojša i Jelena, naveli su da je na njih vršen pritisak da novac, koji je preostao od Tijaninog lečenja, uplate u Fond za lečenje dece u inostranstvu, koji je osnovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Majka Tijane Ognjanović, Jelena, kaže da su oni odbili da novac koji je preostao uplate u novi Fond, koji je ministar Lončar osnovao, jer, kako je rekla, nijedan fond – ni državni ni privatni, nije pomogao njenoj ćerki.

Nebojša Ognjanović smatra da postoji direktna veza između činjenice da su odbili da preostali novac uplate u fond i krivične prijave.
- Naravno, mi smatramo da je cela ova hajka, koja je započeta u medijima, u stvari rezultat toga da se sav taj novac uplati direktno u taj novoformirani Fond, gde su nam čak i prilikom saslušanja u Upravi kriminalističke policije u zgradi Palate Srbija, to je Služba za borbu pritv organizovanog kriminala, otvoreno rekli “uplatite u fond” i to članovi radne grupe, mi smo se zaprepastili. To je bilo čak u prisustvu zamenika tužioca, kaže Nebojša Ognjanović za N1.
Protiv roditelja Tijane Ognjanović podignuta je krivična prijava, zbog sumnje da su zloupotrebili novac namenjen operaciji svoje ćerke.
- Cela krivična prijava koju je MUP dostavio Tužilaštvu svela se na jednu stranu. Jedino za šta se okrivljujemo je pranje novca. Mi nikakav novac nikad nismo prali, ovaj novac ima svoje poreklo, objašnjava Nebojša.
Na razgovoru u policiji
Na prvi razgovor u policiju Ognjanovići odlaze krajem 2013. godine, kada su se, kako kažu, “u svojstvu građana pojavili u policijskoj stanici u Beogradu i inspektorima Odeljenja za privredni kriminal dali izjavu i objasnili o čemu se radi”.
“Sve smo im predočili i u tom trenutku je Više javno tužilaštvo odbacilo navode i nije bilo krivične odgovornosti”.
Nakon toga odlaze u Ministarstvo zdravlja, jer su želeli da struka odluči koja će deca dobiti novac, koji je preostao od Tijaninog lečenja.
- Odmah posle odlaska iz Ministarstva zdravlja pojavila se informacija da sav novac ide u Institut za majku i dete, kao da je neko želeo da taj novac izvuče na račun. Ali, nas niko nije zvao sa Instituta. Tek na svoju inicijativu stupamo u kontakt sa tadašnjim v.d. direktorom Institua i dogovaramo se kako da izvedemo donaciju opreme. Kao rezultat toga potpisujemo protokol, koji reguliše sva ta pitanja, tu se nalazi i spisak opreme koju treba da nabavimo, oni su nam preporučili već neke dobavljače sa kojima sarađuju, kaže Nebojša Ognjanović.
Međutim, tu problemima nije bio kraj. Jelena Ognjanović kaže da tada kreću pritisci da se novac direktno prebaci na račun Instituta.
- Upravni odbor i ostali koji su bili na Institutu su pritiskali, a ko je na njih vršio ja to ne znam. Vršili su pritisak na nas da novac prebacimo na račun Instituta što nismo želeli i mislili smo da to nije ispravno, hteli smo da nam daju spisak i da to onda kupimo.
Kako kažu, nailazili su na velike probleme pri kupovini opreme, a u javnosti je, kako tvrde, odmah krenula satanizacija te nabavke, “zato što su mediji tvrdili kako smo se ugrađivali i mi i firme”.
- Ja imam ugovor u kome se kaže da su ugovorne strane saglasne da prodavac nema pravo uvećanja predračuna primljenog od strane uvoznika po bilo kom osnovu, a da je ta navodna razlika između nabavne i plaćene cene ustvari porez, koji je država uzela i nije se odrekla PDV-a, navodi Nebojša Ognjanović.
Kažu i da su sa svim firmama imali iste ugovore i da nije bilo ugrađivanja ni od jednog prodavca.
Dirigovana kampanja
- Da smo hteli jedan dinar da zadržimo za sebe mi se ne bismo ni vraćali, poručuju Ognjanovići i navode da ne žele da novac ode ni u jedan fond, već da se dodeli onoj deci kojoj je najpotrebniji.
- Nekome nije u interesu da se taj novac utroši. Stalno nailazimo na prepreke da se taj novac zadrži, da se izvuče u neki od privatnih ili državnih fondova. Mogu da pritiskaju koliko hoće, neće biti uplaćen u fondove, potrošićemo ga isključivo za bolesnu decu, poručuju oni.
Kritike upućuju i na račun Ministarstva zdravlja jer im još nije dostavljena lista dece kojoj je pomoć najhitnija.
“Preostalo je 500 hiljada evra i taj novac će otići za lečenje dece”.
Apel roditeljima
Ognjanovići apeluju na roditelje bolesne dece da im se jave za pomoć. Kratak opis bolesti i kompletnu medicinsku dokumentaciju mogu dostaviti na mejl n.ognjanovic70@gmail.com
IZVOR: N1 / Teleprompter

Share this post :

Objavite komentar

 
Programirao - Dizajnirao: za više informacija pratite me putem: © 2015 Nacional - Sva prava zadržana.
Novine Nacional Osnivač sajta. Novine Nacional, Glavni admin sajta. Facebook Twitter Zabranjeno kopiranje sadržaja bez navođenja izvora.